Van Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs

Over de ondernemersprijs


De oprichter van de VLIEG Advies Groep, Henk van Hylckama Vlieg, roept een ondernemersprijs in het leven om jonge ondernemingen na hun start-up in de volgende fase een ‘vliegende vervolgstap’ te kunnen laten maken. “Ik weet hoe het is om een startende ondernemer te zijn. Ik opende mijn eerste bedrijf in 1974 aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar. Dat was een hypotheekadviesbureau. Door de jaren heen heb ik verschillende succesvolle ondernemingen opgericht, maar ook mindere tijden gekend. Als ondernemer ken ik het klappen van de zweep. Ik hou van creatieve ondernemers die ‘out of the box’ denken. Ik draag er graag aan bij deze mensen een positieve impuls te geven."

Henk van Hylckama VLIEG werd 79 jaar geleden geboren in Slootdorp als zoon van een landbouwer. Na een studie aan de Hogere Technische School in Leeuwarden vond hij uiteindelijk zijn interesse in de verzekeringsbranche. Wat in ‘74 begon als een eenmanszaak groeide in bijna 45 jaar uit tot een imposante onderneming met 100 gepassioneerde specialisten. De kernactiviteiten van de huidige VLIEG Advies Groep zijn woning- en bedrijfsmakelaardij en financiële dienstverlening op het gebied van hypotheken en verzekeringen. “Vanaf 2013 wordt het bedrijf op uitstekende wijze gerund door mijn stiefzoon Alex Zörner en alhoewel ik nog wel in de holding directie zit, stel ik de ondernemersprijs in privé ter beschikking en op persoonlijke titel. Voor en door ondernemers. Mede ook hiervoor heb ik de van Hylckama Vlieg Foundation opgericht. Daarmee wil ik goeie dingen doen, als een soort nalatenschap voor de regio."

van Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs

De van Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs (vHVOP) wordt met ingang van het volgend voorjaar eens in de twee jaar uitgereikt aan een jonge onderneming die twee tot vijf jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en potentieel kan aantonen. Henk van Hylckama Vlieg; "Het gaat hierbij om een bedrag van €30.000,- dat binnen het tijdsbestek van twee jaar in termijnen wordt uitbetaald. Omdat het een prijs is die ertoe doet, heb ik collega-ondernemer Dick Winkelhuis benaderd die ik al heel lang ken uit het bedrijfsleven. Hij is een echte bestuurder en van groot belang bij het opzetten van deze ondernemersprijs."

Criteria

Jonge MKB- bedrijven die in aanmerking willen komen voor de prestigieuze prijs worden uitvoerig getoetst voor nominatie door een deskundige jury bestaande uit Henk van Hylckama Vlieg, Dick Winkelhuis, Patrick Oud en Zakenvrouw van het jaar 2017 Elske Doets. Dick Winkelhuis: "We kijken naar zaken als een businessplan, financiële onderbouwing, ontwikkeling van het bedrijf en hoe er gebruik wordt gemaakt van de moderne media. De winnaar kan met de vHVOP in zijn bedrijf een belangrijke stap voorwaarts maken. Niet alleen is er een aanzienlijk geldbedrag aan verbonden dat uiteraard in de onderneming geïnvesteerd dient te worden, de winnende onderneming wordt ook nog eens twee jaar lang begeleidt. Uit drie genomineerde bedrijven kiezen we de uiteindelijke winnaar. Maar meedoen is al een eer en genomineerd worden een erkenning. Uiteindelijk blijft er hoe dan ook een drietal zeer interessante bedrijven over die zich flink in de kijker spelen. Denk alleen aan het vertrouwen dat ze hiermee scheppen naar een bank toe. We weten allemaal hoe moeilijk het tegenwoordig is om aan kapitaal te komen."

Doorzetten

Naast de vliegende vervolgstap voor de winnaar wordt de vHVOP door Dick Winkelhuis en Henk van Hylckama Vlieg gezien als een impuls in de regio Noord-Holland Noord om innovatief en ondernemend te zijn. "Ik zie creativiteit als een van de belangrijkste aspecten van goed ondernemerschap", zegt Henk van Hylckama Vlieg. "Daarnaast is zorgen voor een financiële buffer essentieel en dient de ondernemer over doorzettingsvermogen te beschikken, zodat je bij onverwachte tegenslagen goed kunt schakelen. Ik weet er alles van en daarom vind ik het zo mooi dat ik door middel van mijn van Hylckama Vlieg Foundation in staat ben deze creatieve en hardwerkende ondernemers een steuntje in de rug te kunnen geven."

Participerende bedrijven