Van Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs

Juryleden


Henk van Hylckama Vlieg


Henk van Hylckama Vlieg

Hendrik (Henk) Willem van Hylckama Vlieg werd 26 april 1941 geboren als boerenzoon in Wieringermeer.

Zijn schooltijd bracht hij door in deze drassige Noordkop. Nadien studeerde hij werktuigbouw aan de Hogere Technische School. In die periode rijpte de gedachte om een bedrijf voor zichzelf te hebben. 

Dit realiseerde hij na een korte succesvolle carrière in loondienst bij een verzekeraar.

In 1974 werd door Henk de VLIEG Organisatie opgericht en uitgebouwd tot een vijftiental vestigingen. Hij werd daarmee een toonaangevend 'merk' in de makelaardij en financiële dienstverlening in Noord Holland en de IJsselmeer(polder).

Daarnaast heeft hij nog een aantal succesvolle ondernemingen opgericht in de financiële dienstverlening en medische zorg.

Om zijn verworven kapitaal in te zetten voor maatschappelijke doeleinden is door Henk een stichting opgericht die onder voorwaarden ondersteuning biedt.

Dick Winkelhuis


Dick Winkelhuis

Reizen, vanaf dat ik kon lopen ben ik op ontdekkingstocht, soms tot grote wanhoop van mijn moeder. Zij moest mij vaak zoeken of ik werd thuisgebracht door een wildvreemde, die haar vervolgens verwijtend toesprak om beter op mij te passen.

Inmiddels, ruim 35 jaar getrouwd met mijn Marion, ben ik nog steeds op “reis”. Het kost veel energie, maar stop je er voldoende in krijg je dit ruimschoots terug, ervaringen rijker en soms met succes.

Mijn drivers zijn nieuwe ervaringen op doen, leren omgaan met veranderingen, doelen stellen en een weg vinden om deze te realiseren.

Mijn eerste job was op een tekenkamer en heb daarna carrière gemaakt bij twee grote multinationals waarbij ik vanzelfsprekend veel op reis was (soms tot wanhoop van mijn gezin). Ik leerde business ontwikkelen, werd manager, mocht verder studeren, afdelingen en fabrieken leiden. Uiteindelijk werd ik directievoorzitter van grote organisaties. De Stago Groep in Hoorn bouwde ik uit van een matig functionerende middelgrote producent tot marktleider in haar business, productie van kabeldraagsystemen.

Na het millennium werd ik zelfstandig. Van de ene op de andere dag geen pay-check meer, ik moest het zelf verdienen. Begonnen op een slaapkamer met een opdracht over kasstromen in de gezondheidzorg, heb ik mijn bedrijf uit kunnen bouwen.  Mijn ervaring ligt in de industrie, het ontwikkelen en implementeren van business concepten. Deze concepten te vormen en in te voeren in een doelgerichte organisatie. Ik blijf betrokken totdat de organisatie zelfstandig de toekomst kan borgen.

Zo heb ik een van mijn bedrijven, Spruit Transmissies, ontwikkeld tot succesvolle onderneming in de aandrijftechniek. Door Spruit samen te laten gaan met een Scandinavische groep in aandrijftechniek is haar toekomst verzekerd.

Medewerkers het gevoel geven dat ze ertoe doen, hun talenten helpen ontwikkelen, en succesvol te laten zijn in hun eigen kunnen, dat geeft mij inspiratie, energie en vormen een wezenlijke bijdragen tot mijn succes.

Maatschappelijk ben ik betrokken met verduurzamen van onze industrie en het opleiden van talenten. Bestuurlijk betrokken bij het ontwikkelen van Ondernemend Alkmaar en Boekelermeer in het bijzonder,  het industrieterrein dat in 2015 het predicaat “ Beste Industrieterrein van Nederland” verwierf. In 2017 heb ik de voorzittershamer overgedragen. En verder gaat het met de reis. Nu met de oprichting van BE plus Alkmaar B.V., een onderneming van en voor ondernemers met als doel de bedrijven te helpen met verduurzamen van hun panden en bedrijfsprocessen. De Boekelermeer is daarbij een van de 10 pilots in Nederland.

Als lid van de RvA ben ik betrokken bij het jong ondernemen programma van onze Hoge School Alkmaar (InHolland), worden ondernemers gestimuleerd jonge talenten te ontwikkelen en samen te werken met de Hoge School.

Het initiatief van Henk, jonge ondernemers te helpen hun droom te realiseren, draag ik een warm hart toe. Hij stelt een prijs ter beschikking die ertoe doet en jonge ondernemers verder helpt. Als organisator en jurylid van de van Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs maak ik graag kennis met u om een bijdrage te leveren aan uw reis naar succes.

Elske Doets


Elske Doets

Sinds mijn uitverkiezing als ‘Zakenvrouw van het jaar’ is mijn leven in een stroomversnelling geraakt. Ik heb op talloze bijeenkomsten mijn kijk op het bedrijfsleven en de samenleving, en dan met name op hun succesfactoren voor de toekomst, enorm kunnen verdiepen. Dat ik al die kennis heb opgedaan en nu weer kan doorgeven, stemt mij dankbaar. Vaak bekruipt me het gevoel dat ik in dat ene jaar ongeveer net zoveel heb geleerd als ik anders in vijf of tien jaar had gedaan.

Rechtstreeks gevolg van mijn titel ‘Zakenvrouw van het jaar’ is het geheel belangeloos oprichten van de Young Lady Business Academy. Daarin probeer ik een nieuwe generatie meiden van 15 tot en met 24 jaar via een 5-daagse stoomcursus zakendoen te inspireren tot het maken van scherpe keuzes. En zodoende het lef te ontwikkelen om straks hun gedroomde topcarrière tot volle bloei te brengen. Voor zichzelf natuurlijk, maar ook voor onze samenleving die mijns inziens zoveel ‘rijker’ wordt van vrouwen op gezichtsbepalende posities. De Young Lady Business Academy staat los van mijn bedrijf en wat het zo bijzonder maakt voor mij, en hopelijk ook voor de meiden, is dat het telkens weer een volstrekt openhartige zoektocht is naar ieders krachten en zwaktes – ook die van mezelf. En tevens een zoektocht naar waar ieders werkelijke talent nu precies ligt – ook dat van mij.

Want niemand is ooit ‘af’.

De bekroning van mijn overvolle, maar superinspirerende jaar is de geboorte van het boek: ‘Het lef om gelukkig te zijn‘. Met sprekende voorbeelden uit mijn carrière en privéleven stimuleer ik de lezer zichzelf vragen te stellen, en op die manier de juiste richting in leven en loopbaan te vinden. Ik nodig je graag uit om het boek te gaan lezen.

Elske Doets CEO Jan Doets Reizen

Patrick Oud


Patrick Oud

Mijn naam is Patrick Oud, ik ben 48 jaar oud, getrouwd met Christa en trotse vader van Amber 20, Chris 17 en Nick 16. Ik ben eigenaar van Nic. Oud BV. Een familiebedrijf dat in 1978 is gestart in de kelder van mijn ouderlijk woonhuis.

In de afgelopen 40 jaar is Nic. Oud uitgegroeid tot marktleider op het gebied van Direct mail en Fulfilment. Met onze 178 vaste medewerkers en 100 parttimers verzenden we jaarlijks 175 miljoen poststukken en 800.000 pakketten voor meer dan 500 vaste klanten. We hebben een sterke reputatie in e-fulfilment: de complete afhandeling van online bestellingen voor webwinkels. Daarnaast ben ik ruim 20 jaar actief als investeerder in regionale ondernemers. Zowel startups als scale-ups. Onder andere; Space Scooter, Eurojobservices, Grand Hotel Alkmaar, kabeltje.com, Lokoled, Ledworld, Kiesjefolder, Miggo b.v. en 1698 Dutch gin. VillaXL, Belu en Makelaarsland zijn inmiddels verkocht.

Als jurylid van de Hylckama Vlieg Ondernemers Prijs, wil ik met mijn kennis, jonge regionale ondernemers verder helpen met hun ambities.

Participerende bedrijven